Het Ardennen offensief

Het Ardennenoffensief is een slag in de Tweede Wereldoorlog die plaatsvond in de Ardennen in België. Het was een Duits militair plan om de oorlog om te draaien op het westfront en de oorlog alsnog te winnen. Iedereen weet van de Tweede Wereldoorlog af, maar niet iedereen weet van het Ardennen offensief af. Het was een van de belangrijkste veldslagen in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze slag vielen er aan beide kanten heel erg veel slachtoffers. In deze slag waren er drie partijen aanwezig. Engeland en de Verenigde Staten waren bondgenoten en stonden tegenover nazi-Duitsland. De slag speelde zich af in 1944 en 1945. De slag werd uiteindelijk gewonnen door de Amerikanen en de Engelsen. Dit verlies leidde het begin van het einde in voor Duitsland destijds. Het was dus een enorm belangrijke slag in de moderne geschiedenis. Aan allebei de kanten waren er rond de 80.000 slachtoffers.

Waar was het plan op gebaseerd

Het Ardennenoffensief was een plan van Hitler gebaseerd op een ander plan dat eerder die oorlog succesvol door de Duitsers werd uitgevoerd. In het begin van de oorlog gebruikte de Duitsers namelijk een plan waardoor ze Frankrijk redelijk makkelijk konden veroveren. De Fransen hadden namelijk op de grens een grote verdedigingslinie die heel erg moeilijk te doorbreken was. Deze verdedigingslinie stopte bij de Ardennen. Het werd gezien als onmogelijk om door deze verdediging te komen. Daarom hadden de Duitsers een ander plan nodig om hun tegenstander te verslaan. Ze maakte een plan om het grootste deel van hun troepen te verzamelen en daarmee door de Ardennen te gaan en vervolgens achter de Franse verdediging te komen. De Fransen zagen dit niet aankomen, omdat zij dachten dat het onmogelijk was om een leger en tanks door de Ardennen te vervoeren. Dit plan bleek succesvol te zijn.

Hoe het plan verliep en de invloed die het had op België

Doordat het de vorige keer succesvol was, dacht Hitler dat het deze keer ook wel zou lukken. Hij verzamelde de meerderheid van zijn troepen en probeerde door de Ardennen te gaan en de geallieerden nog een keer te verrassen. Het enige probleem was dat de geallieerden nu wel wisten dat het mogelijk was om een leger door de Ardennen heen te verplaatsen. Dit is ook waarom de Duitse generaals het niet eens waren met de plannen van Duitsland. Dit keer mislukte het plan. Deze slag had grote invloed op België. Er zijn nog steeds restanten van deze slag in België. Door de overwinning werd België helemaal bevrijd van de Duitsers. Er heerste een grote blijdschap.

Meer Te Weten Komen

Vlaanderen en Wallonië

Nederlandse

Wereldoorlog