De Nederlandse bezetting van België

België is een land met een rijke geschiedenis. Het heeft veel crisissen gekend, maar ook veel mooie tijden. België is een land dat niet zo oud is het bestaat sinds 1830. Dit komt doordat het daarvoor deel maakte van Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en Nederland. Voor 1830 is België dus van heel erg veel landen een onderdeel geweest. Sinds hun onafhankelijkheid zijn er nu geruchten van een opsplitsing in het land. Een aantal mensen in Vlaanderen willen zich namelijk afsplitsen van België en Wallonië. Dit komt, doordat er veel verschillen tussen beide zijn. Deze verschillen zijn vooral te zien in de cultuur. Hierdoor beginnen er steeds meer mensen te denken aan onafhankelijkheid. Het kan dus zijn dat we over 10 jaar een ander België hebben. Er zijn ook een aantal mensen in Vlaanderen die willen dat Vlaanderen een onderdeel van Nederland wordt, omdat we best wel veel gemeen hebben.

Hoe werd België onderdeel van Nederland.

België was niet militair veroverd door Nederland. België werd op een andere manier een onderdeel van Nederland. België was namelijk in de 18e eeuw onderdeel van Oostenrijk. Dit veranderde toen het door Frankrijk werd veroverd. Op een gegeven moment kwam Napoleon aan de macht in Frankrijk. Hij voerde enorm veel oorlogen met bijna ieder groot land in Europa destijds. Toen Napoleon in Waterloo uiteindelijk werd verslagen, werd hij verband naar een eiland die ver van de rest van de wereld verwijderd was. Dit deden ze zodat hij niet opnieuw aan de macht kon komen. Na de Napoleonse-oorlogen kwam er een bijeenkomst van verschillende landen om Europa een beetje in te delen. Zo werd er ook over België gesproken. Koning Willem 1 wilde dat België een onderdeel werd van Nederland. Dit gebeurde dus ook. Alleen werd deze beslissing vooral gemaakt zodat er ten noorden van Frankrijk een groot land was.

Waarom wilde België onafhankelijk worden van Nederland?

Dit is een goede vraag en het heeft meerdere redenen. België werd dus aan Nederland gegeven, omdat ze een groot en sterk land boven Frankrijk wilde hebben, zodat Frankrijk niet meer makkelijk alles konden veroveren wat ze wilden. Het werd ook aan Nederland gegeven, omdat Willem 1 dat graag wilde. Er werd bij deze beslissing echter niet gekeken naar de culturele verschillen. Deze culturele verschillen waren daarom ook een grote reden van de Belgische revolutie. Ook hadden de Belgen het gevoel dat ze werden achtergesteld op de rest van Nederland. Dit gebeurde ook en dit kwam, doordat de koning de Nederlandse inwoners belangrijker vond dan de Belgische.

Meer Te Weten Komen

Vlaanderen en Wallonië

Ardennen

Wereldoorlog