België in de Eerste Wereldoorlog

De eerste wereldoorlog was een heel groot conflict in het begin van de 20e eeuw. De oorlog werd veroorzaakt door de moord op de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Het was een van de bloedigste conflicten in de geschiedenis en er vielen veel slachtoffers. België had een enorm grote rol in deze oorlog. Hierdoor werden ze voor vier jaar lang bezet door het Duitse Rijk. De Belgen gaven aan het begin van het conflict aan dat ze neutraal waren. Dit was van tevoren ook al bekend. Dit kwam doordat België is gemaakt op een basis van Neutraliteit. Nadat België zich afsplitste van Nederland waren er heel erg veel landen die het wouden hebben, om oorlog te voorkomen hadden de landen afgesproken dat België een neutraal land wordt dat geen partij in een oorlog mag kiezen. Om dit te verzekeren kregen ze bescherming van Engeland, zodat ze niet opnieuw veroverd konden worden.

De verovering van België

Frankrijk had vanwege hun vorige conflict met Duitsland een grote verdedigingslinie langs de grens gemaakt. De Duitsers waren bang dat ze heel erg veel levens zouden verliezen als ze daar doorheen gingen en dus besloten ze om, om de verdedigingslinie heen te gaan. Om dit te kunnen doen maakten ze gebruik van het Schlieffenplan. In dit plan stond dat ze door België heen moesten gaan en dan zo snel mogelijk Parijs te bereiken. Duitsland vroeg aan België of ze hun met hun troepen door het land heen mochten reizen. Dit mocht echter niet. Duitsland besloot toen om het toch te doen. De belgen lieten de Duitsers hier niet mee wegkomen en ze begonnen met het inzetten van hun leger. Hierdoor moesten de Duitsers terug vechten en ontstond er een oorlog. Het grote probleem hiermee was dat België onder bescherming stond van Engeland en Engeland hierdoor oorlog verklaarde aan Duitsland.

België tijdens de bezetting.

De Duitsers waren er niet blij mee dat België zich had verzet waardoor ze oorlog kregen met België en ook oorlog kregen met Engeland. Onder anderen door deze woede kreeg België het de komende 4 jaren zwaar te verduren. De Duitsers regeerde over België met een harde hand, waardoor heel erg veel belgen naar Nederland probeerde te vluchten. Een aantal belgen gingen hierdoor ook in verzet door inlichtingen te geven aan Frankrijk en Engeland. Ze gingen niet in gewapend verzet, omdat Duitsland daar heel erg agressief op reageerde. Er is in België heel erg hard gevochten.

Meer Te Weten Komen

Vlaanderen en Wallonië

Ardennen

Nederlandse